• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Endüstri 4.0 Bir Hayal midir?

Endüstri 4.0 Bir Hayal midir?

Akıllı fabrikalar, günümüz teknolojisinin bizi getirdiği son durumdur.

Endüstri devrimlerine baktığımızda, 100’er yıllık seyir süresinde gerçekleşen devrimler günümüzde çok daha hızlı bir seyirde koşarak bir diğerini yakalamaktadır. Biz, ülkemizde Endüstri 4.0’a uyumlanmak için hazırlanırken, kimi ülkeler Endüstri 5.0’a geçiş hazırlığında… Çok yakın bir tarihe baktığımızda, 2015 yılında Uluslararası Robotik Federasyonu, dünya üzerinde 1.6 milyon robotun kullanıldığını tespit etmiş ve 2019 yılında 2.6 milyon robota ulaşılacağını öngörmüştür.

10.000 işçiye 1 robot düştüğü günümüzde, robotları sanayi işletmelerine entegre etmiş ülkelerin başında Güney Kore, Japonya, Almanya ve ABD geliyor. Yapay zeka konusunda kaydedilen ilerlemeler robotların daha akıllı olmasına hizmet eder şekildedir ve bu gelişmeler yine robot maliyetlerini düşürmeye de etki etmektedir. Robotlar endüstrileşmenin en önemli kahramanı olurken, insan işgücü dengelerinde değişikliklerin meydana gelmesi kaçınılmazdır. Daha nitelikli ve teknoloji ile uyumlu insan iş gücüne olan ihtiyacın artacağı yakın dönemde, eğitim sistemlerinde de revize ihtiyacı olacaktır.

2Endüstri 4.0 siber-fiziksel sistemlerin oturtulduğu, gerçek zamanlı durum kontrolünden çıkan sonuçlara göre karar mekanizmasının şekillendiği bir yapıyı getiriyor. Nesnelerin interneti, hizmetlerin interneti karşılıklı çalışan bağımsız sistemleri birbirine bağlıyor. Mevcut fabrika yapısının sanallaştırılarak simülasyonla desteklenmesi, siber-fiziksel sistemlerin karar verme yetisinin gelişmesi, toplanan verilerin seri bir şekilde analiz edilmesi, değişen ihtiyaçlara göre kolay değişebilen modüler çözümlerin devreye alınması Endüstri 4.0’ın başlıca prensipleridir.

Endüstri 4.0’ın Avantajları Nelerdir?

Bir sistemi tüm yönleriyle inceleyebilmek, olası arızaları kolayca tespit edebilmeyi sağlar. Farkındalığı yüksek sistemlerin kurulması mümkündür. Kaynakların en tasarruflu şekilde kullanılabildiği ve çevre ile dost bir mekanizmadır. Veriminin yükselmesi, düşük maliyetlerin konuşulabilmesi, yeni hizmet ve iş modeli tanımlarının oturtulabilmesi Endüstri 4.0’ın avantaj kazandıran yönleridir.

Endüstri 4.0’a Nasıl Geçiş Yapacağız

1Ülkemizde endüstriyel gelişmeleri sıkı sıkıya takip eden dev sanayi tesisleri olduğu gibi, bu bahsettiğimiz gelişmelerden haberdar olmayan, uyumlanmak için uzun yollar katetmesi gereken firmalar da vardır. Dünya hızla gelişirken, bu gelişmelere nasıl yetişeceğini bilemeyen firmaların demoralize olması en istenmeyen şeydir. Teknolojik gücü kullanamayan bir işletmenin mevcut durumunu analiz etmekten korkmaması ve kaçınmaması, nasıl uyumlanabileceğini anlamaya çalışması en doğru yaklaşım olacaktır.

Bizler, sanayi işletmelerine, kurdukları sisteme entegre edilebilen akıllı ve çözümcül ölçme kontrol ve otomasyon sistemleri dediğimiz çeşitli cihazlar ile daha ekonomik, daha verimli, analiz yeteneği daha kuvvetli olabilmeleri için katkıda bulunuyoruz. Nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda danışmanlık hizmeti veriyor ve yolculuklarına rehberlik ediyoruz. Önünü göremeyen işletmelerin yoluna ışık tuttuğumuzu düşündüğümüz hizmetlerimiz ve ürünlerimiz ile, hem işletmenin kendisine, hem ülkemizin ekonomisine hem de dünyanın gelişimine verdiğimiz emeklerin karşılığını aldığımızı görüyor ve bundan mutluluk duyuyoruz.

Bizce; üreten, gelişen her işletme Endüstri 4.0 seviyesine ulaşabilir ve bu bir hayal değildir. İyi bir planlama ile gerçekleşebilecek bir hedeftir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp