• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Ultrasonik Debimetre

Yüksek frekanstaki ses ile borunun dışından ölçüm alan debimetreler, ultrasonik debimetrelerdir.

Ultrasonik debimetreler, boru içerisindeki sıvının, boruya ve boru içerisinden geçen akışkana herhangi bir hasar vermeden, akışkanın hızı, debisi, yönü ve ölçüm esnasında geçen toplam sıvı miktarının hızlı ve hassas bir şekilde ölçülmesi amacına hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle ölçüm kontrol cihazları arasında en çok tercih edilen cihazlardır.

Herhangi bir tesisat içerisinde bulunan akışkanın hız ve debisinin ölçülmesi, birçok biyolojik ya da meteorolojik olayların incelenmesi, endüstriyel firmaların çeşitli işlemlerinde veya laboratuarlardaki deneylerin gerçekleştirilmesi, hidrolik modellemeler gibi pek çok alan için oldukça önemlidir. İçme suyu, atık sular, sıvı hidrokarbonlar, drenaj, petrol ve petrol ürünleri, etilen, benzen gibi kimyasal kirletici özelliği bulunmayan her türlü akışkanın bir boru içinde basınç etkisiyle ait olduğu debi miktarının hatasız bir şekilde ölçülebilmesi oldukça önemlidir. Herhangi bir sıvının debisini ölçme işleminde, ölçme aleti ve uygulanacak yöntemin seçiminde ilk olarak cihazın hassasiyeti ve kapasite oranı çok önemlidir. Bu sebeplerle doğru ölçümler yapılabilmesi için hem kaliteli ürünler ve cihazlar kullanılmalı, hem de tecrübeli, kalifiye personelin oldukça bilgili, deneyimli ve tecrübe sahibi olması gerekmektedir. Sertifikalı ve kalibrasyonları yapılmış kaliteli cihazlara sahip olmak hedeflenen amacın yerine getirilmesinde rol oynarken, aynı zamanda sonucunun uzun ömürlü olmasını da sağlamaktadır. Belirlenen her yerden Ultrasonik Debimetreyle ölçüm yapılamayacağından ötürü borunun sınıfına göre sensörlerin yerleştirme mesafesi çok iyi hesaplanarak titreşim ve türbülansın olmadığı durgun akışın olduğu ve boruların tam olarak dolu olduğu noktalardan debi ölçümü yapılmalıdır. Bunu da ancak konu hakkında bilgi ve deneyim sahibi olan personellerin yanı sıra kaliteli cihazlar yapabilir.

Ultrasonik debimetreler, sesin yayılma frekansını algılar ve akan sıvıların ortamda meydana getirdikleri frekans kaymalarına göre ölçüm yaparlar. Ultrasonik debimetreler kullanım alanlarına ve ihtiyaç duyulan ölçme yöntemlerine göre farklılıklar gösterirler. Portatif ultrasonik debimetreler tesisata kelepçe ile dışarıdan bağlanırlar ve sıvıya temas etmezler. Bakım gerektirmezler, kurulumu hızlı ve kolaydır, kirlenmezler. Alıcı ve verici transducerler hattın dışına aralarında belirlenen mesafeye nazarında monte edilir. Bu borunun çapına ve sıvının niteliğine göre transducerler W yöntemi, V yöntemi veya Z metodu yöntemlerden birine izafeten yerleştirilir. Ultrasonik debimetrelerin iki transduceri arasında hususî bir ses frekansı iletişimi mevcuttur. Verici transducer tepki frekansını göndermekte alıcı transducer ise bu hırıltı frekansını alır. Bu tepki frekans sinyali alıcı ve verici arasında hattın içindeki akışkan ile elde edilir. Vericinin işareti göndermesi ve alıcının bu sinyali alması arasında bir süre ayrımı vardır. Bu devir ayrımı akışkanın hızı ile tamı tamına ilişkilidirler. Sabit tip ultrasonik debimetreler, örtülü bir hattın içinden geçen akışkanın debisini ölçmek amacıyla tasarlanmıştır. Sabit tip ultrasonik debimetre ölçüm yaparken sıvıya temas etmez sensörleri kelepçe ile hattın özerine bağlanırlar, sıvıyla herhangi bir temasları olmadığı için kirlenmezler ve bakım istemezler. Bu nedenle DN15 ve DN6000 arası tüm boru hatlarında kullanılabilmesi nedeni ile çok ekonomik bir çözüm olup hatlarda kesme, delme gibi herhangi bir tadilat gerektirmediğinden montajı çok kolay, hızlı ve zahmetsizdir. Ultrasonik Kalorimetre kapalı bir hattın içinden geçen akışkanın debisini ölçmek ve tüketilen ısı miktarının hesaplamak amacıyla tasarlanmıştır. Ultrasonik Kalorimetreler akışkanın debisini ve hızını ölçmede transit time prensibine göre çalışır. Açık kanal ultrasonik debimetreler ise bir kanaldaki anlık ve toplam debi miktarını ölçen ve kayıt eden ürünlerdir. Açık kanal ultrasonik akış ölçerler ölçüm yapılacak kanalın üstüne monte edilen temassız ürünlerdir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp