• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Datalogger Nedir, Nerede ve Ne Amaçla Kullanılır?

Datalogger Nedir, Nerede ve Ne Amaçla Kullanılır?

Data-Logger, belirli aralıklarla bilgi kaydeden elektronik bir cihazdır. Kaydedilecek bilginin türü kullanıcı tarafından belirlenir. Buradaki amaçlarımız açısından konularımız sıcaklık, nem, basınç, voltaj, su seviyesi vb.'dir. fiziksel parametrelerle sınırlıdır.

Şimdiki zamanlarda birden fazla uygulama veya proje hayata geçirilirken büyük miktarda verinin işlenmesi gerekmektedir. İşlenen bu verilerin doğru ve eksiksiz olarak saklanması, bir projenin veya uygulamanın başarılı bir şekilde devam etmesi için kritik öneme sahiptir. Verilerin saklanmasına ve kaydedilmesine yardımcı olan önemli elektronik cihazlara veri kaydedici veya datalogger ismi verilmiştir.

Bu cihazlar sayesinde sıcaklık verileri, nem verileri, basınç verileri gibi birçok harici veri tek cihaza kayıt edilebilmektedir. Ayrıca en küçük değişikliklerin bile önemli olduğu bu süreçlerde değerlerin doğru bir şekilde ölçülmesi, kaydedilmesi ve gerektiğinde iletilmesi önemlidir. Bu cihazlar sayesinde belirli bir süre içerisinde belirli bir ortamda meydana gelen sıcaklık, basınç ve nem değişiklikleri gibi olaylar kayıt altına alınıp izlenebilmektedir.

Peki Veri kaydedici tam olarak nedir?

Üstüne takılı sensörleri kullanarak veri toplayan ve kaydeden cihaza datalogger denir ve gerektiği durumlarda bu kaydedilen veriler raporlanabilir. Veri kaydedicinin oluşturduğu rapor, ölçülen değerlerde belirli bir süre boyunca meydana gelen değişikliklerin gözlemlenmesi açısından önemlidir. Biriken verilerin raporlanması ndan elde edilen raporlar ani veya beklenmeyen değişiklikler gösterebilir. Datalogger cihazı elektrik şebekesine bağlanarak elektrikle veya elektrik olmadığı durumlarda pillerle kullanılabilme özelliğine sahiptir ve taşınabilir yapısı sayesinde farklı projelerde rahatlıkla kullanılabilir. Veri kaydedicilerin herhangi bir güç kaynağına bağlı olmadan çalışabilmesi onların popüler olmasını sağlıyor.

Sıcaklık veri kaydedicileri nedir?

Uygulamalarda en yaygın kullanılan elektronik cihazlar arasında sıcaklık dataloggerları yer alır. Dış ortamın sıcaklık değerlerine ilişkin verileri kaydetmek bu cihazların temel amaçları arasında yer alır. Cihaz pille çalışmaktadır ve herhangi bir arayüze bağlanmadan sıcaklık değerlerini kaybedebilme özelliğine sahiptir. Özellikle soğuk zincir uygulamaları, sıcaklığa duyarlı tedarik zinciri uygulamaları, ilaç satın alma gibi kritik süreçlerde bu tur sıcaklık veri kayıt cihazları tercih edilmektedir. Bu tür uygulamalarda veri kaydedici, ölçümleri gerçekleştirmek için bir kamyonun, konteynerin veya başka bir taşıma aracının kasasına yerleştirilebilir ve ölçümleri herhangi bir cihaza bağlanmadan yapılabildiği için tüm yolculuk süreci boyunca sıcaklık değerlerini kusursuz bir şekilde kaydeder bu sayede süreç tamamlandıktan sonra datalogger içindeki veriler kaydedilebilir. Bu rapor PDF veya TXT formatındadır. Rapor sonuçlarına göre taşıma veya nakliye sırasında sıcaklıkta bir artış veya azalma olup olmadığı tespit edilir.

Veri toplayıcı cihazlarla ölçüm nasıl yapılır?

İlk adım olarak ölçülecek zaman periyotlarının belirlenmesi gerekmektedir. Seçilmiş olan veri kaydedici modeline bağlı olarak farklı zaman aralıklarında ölçüm yapmak ve bu ölçülen verileri kaydetmek mümkündür. Ölçüm aralığı,saatte bir kez uzun olabileceği gibi dakikada bir veya saniyede bir,hatta milisaniyede bir gibi bile olabilir. Hangi ölçüm aralığına karar kılınacağı uygulama projesine ve ihtiyaç duyulan veri miktarına bağlı olarak değişir. Dataloggerlar üzerine yerleştirilen sensörleri kullanarak ölçümleri gerçekleştirmesiyle birlikte ölçülen değerleri doğrudan cihaza kaydeder. Bu veri kaydediciler taşınabilirdir ve aynı zamanda kullanımları sırasında arayüz bağlantısı yapılarak ölçülen değerlerin bigisayara kayıtı yapılması da mümkündür. Verilerin bilgisayara kaydedilmesi durumunda cihazın sabit kalması ve bilgisayara kablo ile bağlanması gerekmektedir.

Datalogger seçimi yapılırken özellikle hangi alanlarda kullanılacak ise bunların belirlenmiş olması gerekir. Çünkü lojistik ve taşımacılık sektöründe soğuk zinciri izlemeye yönelik cihazların pille, kablolara ihtiyaç duymaksızın çalışabilmesi gerekmektedir ve aynı zamanda uygulama alanlarına göre pil ömrü de önemli bir faktördür. Veri kaydedici cihaz seçimi yaparken önemli olan bir diğer faktörde veri kayıt sıklığıdır. Her saniye veri kaydetmeniz gerektiği durumlarda bu gereksimi karşılayabilecek bir cihaz seçimi yapılmalıdır. Seçim yapılırken bir diğer önemli nokta, elde edilen verilerin raporlanma formatıdır.

RST ölçü kontrol enstrümanları ve otomasyon hizmetleri olarak distribütörü olduğumuz Tempmate - en doğru ve güvenilir veri kayıt cihazlarını sizlerle buluşturmaktayız, çünkü ölçmediğinizi yönetemezsiniz. Daha fazla bilgi ve model için datalogger ürünleri sayfamızı ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp