• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Türbin tip Debimetreler

turbin-turbin-akisolcer

Türbin flowmetreler (debimetreler) içindeki türbinin(rotorun) döndürülmesinde sıvının mekaniksel enerjisini kullanılmaktadır.

Türbin debimetrenin rotor kısmı oluşturulan özel bir yataklanmanın içinde dönmektedir. Türbin debimetrenin içinden geçen sıvının hızına bağlı olarak rotor da orantılı olarak hızlı bir şekilde dönmektedir. Dönen türbin mekanik olarak algılanır veya döner hareketi tespit edilir.

Türbin Tip (Çarklı ) Debimetre Nedir? Nasıl çalışır?
Türbin flowmetreler (debimetreler) içindeki türbinin(rotorun) döndürülmesinde sıvının mekaniksel enerjisini kullanılmaktadır. Türbin debimetrenin rotor kısmı oluşturulan özel bir yataklanmanın içinde dönmektedir. Türbin debimetrenin içinden geçen sıvının hızına bağlı olarak rotor da orantılı olarak hızlı bir şekilde dönmektedir. Dönen türbin mekanik olarak algılanır veya döner hareketi tespit edilir.
Akış daha hızlı hareket ettiği zaman daha fazla pulse üretilir. Transmitter akışkanın akışını belirlemek için pulse sinyalini işler. Transmitterler ve algılama sistemleri hem ileri hem geri akış yönündeki akışı algılamak için kullanılabilir.

Avantajları – Dezavantajları

Maliyeti uygun. Özellikle temiz sıvılar içine güvenilirdir.

Türbin Debimetrelerin Kullanımı

Çalışma prensibi Akış hızı ile türbinin dönmeye zorlanması ve dönüş hızının manyetik algılayıcıyla puls olarak okunması prensibidir.

Türbin debimetreler hidrokarbonlar, kimyasal maddeler, hava, ve endüstriyel gaz olarak borulardaki sıvıların, gazların ve buharların hızını ölçer. Yüksek hassasiyetli türbin debimetreler hidrokarbonlar ve doğal gaz transferi için kullanılabilir. Bu debimetreler genellikle uygulama için arzu edilen hassasiyeti elde etmek için basınç, sıcaklık ve sıvı özellikleri düzeltmek için sık sık bir akış bilgisayarının işlevselliği içerir.

Yağlama olmayan akışkanları kullanırken dikkatli olun çünkü eğer rulmanları erken aşınıyorsa debimetre hatalı ve başarısız olabilir. Bazı türbin debimetreler yağlama olmayan sıvılarda kullanılmak üzere yağ nipeli vardır. Türbin debimetreler özel bir amaç için tasarlanmıştır; örneğin, doğal gaz servisi için genellikle sıcaklığın sınırlı bir aralığı üzerinde çalışabilir (60 C üzere gibi) böylece daha yüksek sıcaklıklardaki işlemlerde debimetre zarar görebilir. 1/2" den 24" e kadar kullanım imkanına sahip yarı mekanik debimetrelerdir. Türbin debimetreler aşındırıcı olmayan ve temiz sıvılar da uygulanabilir. Gövde, rotor, yataklar ve bağlantı parçaları gibi tüm ıslanan parçaların malzemelere uygunluğu ile aşındırıcı sıvı akışı ölçülebilir.

Kullanılan Sektörler

Türbin debimetreler yağ ve gaz, su ve atık su,gaz programı, kimya, petrol, enerji, gıda ve içecek, havacılık, ilaç, metal ve madencilik ve kağıt hamuru gibi alanlarda kullanılır.

Türbin Debimetreler için Dikkat Edilecek Uygulamalar

Türbin debimetreler düşük akış hızlarında hassasiyeti daha düşüktür. Maksimum akışın yaklaşık % 5’in üzerinde debi değerinde debimetreleri çalıştırırken emin olun. Türbin debimetreler yüksek hızda çalıştırılmamalıdır çünkü erken rulman aşınması veya hasar oluşabilir. Yağlama olmayan sıvılar ölçüldüğü zaman dikkatli olun çünkü debimetrenin yanlış ve kusurlu ölçülmesi rulman aşınmasına neden olur. Debimetrenin aşınma ve rulman hasarı olasılığını azaltmak için kirli sıvılardaki uygulamalardan genel olarak kaçınılmalıdır. Özet olarak, türbin debimetreler zamanla ve kullanımı ile bozunmaya maruz olan hareketli parçalara sahiptir.

Gaz akışından sıvı akışa ani geçişler sakınılmalıdır çünkü onlar mekanik olarak gerilebilir, hassasiyeti düşürebilir veya debimetreye zarar verebilir. İki fazlı akış koşulları da türbin debimetrelerin yanlış ölçülmesine neden olabilir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp