• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Seviye Şalteri Ne İşe Yarar?

Seviye Şalteri Ne İşe Yarar?

Bundan dolayı birçok sektörde bu cihazlar kullanılarak daha emniyetli çalışmalar yapılır.

Günümüzde seviye ölçümlerinin yapıldığı her sektörde kullanılmakta olan bu cihazlar sayesinde sistemler ve makinalar olumsuz durumlarda zarar görme durumlarına karşı daha emniyetli olarak çalışır.

Arıtım tesisleri başta olmak üzere kimya sektörlerinde, petrokimya sektörlerinde, kağıt üretimi sektörlerinde, gıda sektörlerinde, ısıtma ve soğutma sistemlerinde, gemi ve yatlarda, sanayilerde ve fabrikalarda seviye şalteri kullanılır. Bu cihaz sayesinde yapılan seviye kontrollerinde seviyenin olması gereken değerin üzerinde veya altında olması durumunda bu şalter devreye girerek sistemi veya makineyi koruma altına alır.Bundan dolayı bir bakıma emniyet sibobudur. Bu cihazlar titreşim, kapasitif, kondüktif, radyasyon temelli ve radar sistemli olarak çeşitlilik gösterir. Bundan dolayı sistemin cinsine göre kullanılacak olan şalter iyi seçilmelidir. Titreşimli olan cihaz toz, sıvı ve dökme katılarda kullanılır.

Bu cihaz bir çatal veya çubuğun yaymış olduğu titreşim sayesinde elde edilen farklılıklar sayesinde çalışır. Kolay bir temizliğinin olması ve birikmelerin anahtarlama doğruluğunu değiştirmemesinden dolayı sürekli olarak doğru çalışır. Kapasitif tipte olan cihazlar bir kondansatörün iki elektrotu ile yapılır. Bu elektrotlar sensör ve tanktır. Seviye değişikliklerinde sensör devreye girer ve istenilen seviyenin dışına çıkılması durumunda sinyal vererek devreyi sonlandırma özelliği vardır.

Oldukça sağlam bir yapısı olması nedeni ile özellikle inşaat ve maden sektöründe kullanılır. İletken sıvılar için kullanılan kondüktif tip şalterler endüstri alanında oldukça kullanılan seviye şalteri olmak durumundandır. Sıvı içerisine daldırılan kondüktif tip cihazlar ürün direncini tespit ederek oluşan küçük akımlar sisteme yerleştirilmiş olan sensörler tarafından tespit edilir. Radar sistemi ile sıvı ve katılarda kirlenmeden ve temassız bir şekilde çalışabilen bu cihazlar daha uzun ömürlü olarak kullanılır. Sistem içerisine yerleştirilmiş olan dedektör sayesinde çalışan radyasyon temelli cihazlar ışınların dedektöre ulaşmaması durumunda etkileşime geçer. Madde bu seviyeyi geçmesi durumunda ışın geçemeyecek ve cihaz devreye girecektir.

Günümüzde kullanım alanlarına göre değişkenlik gösteren seviye şalteri her zaman için doğru seçilmeli ve doğru monte edilmelidir. Bundan dolayı yapılacak olan çalışmaların her zaman için uzman ekipler tarafından yapılması çok önemlidir. Seviye ölçülmesi gereken her sistemde kullanılması gereken bu cihazlar sistemlerin maddi zarar görmesini engellediğinden dolayı mutlaka kullanılması gereken cihazlar arasında yer alır.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp