• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Debimetre Neden Kullanılır?

Debimetre Neden Kullanılır?

Günümüzde akışkan maddelerin hızını ölçmek için debimetre kullanılır. Bu cihazlar çeşitli şekillerde tasarlanmıştır.

Kimi cihazlar boru içerisine yerleştirilmiş olup bu şekilde ölçüm yaparken, kimi cihazların özellikleri sayesinde boru üzerinden de ölçüm yapılabilir. Doğrusal ya da doğrusal olmayan katı, sıvı veya gaz halinde bulunan maddelerin akış hızını ölçebilen bu cihazlar genellikle motor, kompresör, pompa ve ısı değiştirme cihazları için kullanılır.

Bu tür cihazlarda bu cihazların kullanılma nedeni hem imalatın doğruluğunu ölçmek hem de ürün performanslarını değerlendirmek için kullanılır. Yani özellikle makine mühendislerinin yoğun olarak kullandığı cihazların başında gelmektedir.

Doğru ölçüm yaparak net bir sonuç almak için yapılması gereken doğru ölçüm araçlarının kullanılmasıdır. Kullanılacak olan ölçüm cihazlarının doğru cihazlar olması alınacak olan sonuçların daha net olmasını sağlar. Ayrıca ölçüm yapılmadan önce ölçüm yapılacak olan madde hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir. Bu maddelerin yoğunluk oranı, temizlik oranı, ısıya dayanıklılık oranı ve ne tür bir materyal olduğu seçilecek olan cihazı belirleyecek olup daha net ve doğru sonuçların alınmasını sağlar. Bundan dolayı akışkan madde hız ölçümü yapılmadan önce madde cinsi belirlenmeli ve doğru ölçüm cihazı kullanılmalıdır.

Değişen ve gelişen teknoloji ölçüm cihazlarının da son derece teknolojik cihazlar olmasını sağlamıştır. Şamandıralı, elektromanyetik, türbin, oval dişli ve ultrasonik olarak birçok çeşitte debimetre vardır. Bu cihazlar kullanıldıkları yere göre değişkenlik gösterir. Özellikle son yıllarda çok gelişen bu cihazlar 25-30 yıl öncesinde bu cihazlar olmadığından dolayı eski yöntemler ile bu ölçümler yapılırdı. Bu yapılan ölçümlerden net sonuçlar alınamadığından dolayı yapılan çalışmalar her zaman için başarı getirmezdi. Genellikle deneme yoluyla başarı yakalanmaya çalışılır ve teknoloji kullanılamadığından dolayı bu süreçler uzun sürerdi. Fakat günümüzde kullanılan cihazlar sayesinde makine imalatı ve üretilen cihazların performans değerlendirmeleri her zaman için başarılı sonuçlar veriri bundan dolayı özellikle makine sektöründe debimetre kullanımı oldukça yaygındır. Bu cihazların verdikleri veriler sayesinde daha kolay ölçümler yapılırken daima başarılı sonuçlar alınır.

Günümüzde kullanılmakta olan cihazlar sayesinde akışkan maddelerin hızları kolay bir şekilde ölçülebilirken, cihaz performanslarını ölçme konusunda da önemli çalışmalar yapılır. Bu sayede üretim esnasında ve sonrasında kullanılan debimetre sayesinde performans ölçümleri net sonuçlar alınarak yapılır. Bu alınacak olan sonuçların her zaman için doğru sonuçlar verebilmesi için yapılması gereken doğru cihazı seçmek gerekir. Doğru cihaz seçimi yapmak için ise ölçüm yapılacak olan maddeler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Maddenin cinsine ve yoğunluğuna göre cihaz seçimi yapılırken, yapılan araştırmalar sonucunda en ekonomik olan cihazlar seçilir. Günümüzde kapasite ve hassasiyet aralığının yanında ekonomik durumlar da cihaz seçiminde ön planda olur. Yani madde cinsi ve yoğunluğu ile beraber cihaz özelliklerine göre de ölçüm cihazları seçilir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp