• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Nem Ölçer Cihazı Hangi Alanlarda Kullanılır?

Nem Ölçer Cihazı Hangi Alanlarda Kullanılır?

Günümüzde birçok alanda nem ölçer cihazı kullanılır.

Özellikle süpermarket içerisinde bulunan dolaplarda bulunan bu cihazlar ortamın nem dengesini kontrol etmeye yarar. Havada bulunan su buharı miktarı nem olmakla beraber mutlak nem, spesifik nem ve nisbi nem gibi üç farklı değerde ölçümleri yapılır. Ölçüm birimi olarak gram/m3 olarak kullanılır. Mutlak nem bulunulan ortamın 1 metreküpünün içerisinde bulunan su buharı ağırlığıdır. Nisbi nem ise herhangi bir hava sıcaklığında havanın taşımış olduğu su buharının aynı miktarda bulunan havanın taşıyabileceği minimum su buharına oranı olur. Spesifik nem de gaz kütlelerinde bulunur. .

Herhangi bir gaz kütlesi içerisinde bulunan nem ağırlığının gaz kütlesine olan oranı ile ortaya çıkar. Normal psikrometrelerin yapay havalandırmalı psikrometrelerden farkı vardır. Bu fark yapay havalandırma desteğinin olmasıdır. Havada bulunan nisbi nemi ölçen başlıca cihaz higrometre olmasının yanında dijital ve analog olarak iki şekli bulunur

Günümüzde birçok alanda nem ölçer cihazı kullanılır. Özellikle süpermarket içerisinde bulunan dolaplarda bulunan bu cihazlar ortamın nem dengesini kontrol etmeye yarar. Havada bulunan su buharı miktarı nem olmakla beraber mutlak nem, spesifik nem ve nisbi nem gibi üç farklı değerde ölçümleri yapılır. Ölçüm birimi olarak gram/m3 olarak kullanılır. Mutlak nem bulunulan ortamın 1 metreküpünün içerisinde bulunan su buharı ağırlığıdır. Nisbi nem ise herhangi bir hava sıcaklığında havanın taşımış olduğu su buharının aynı miktarda bulunan havanın taşıyabileceği minimum su buharına oranı olur. Spesifik nem de gaz kütlelerinde bulunur. Herhangi bir gaz kütlesi içerisinde bulunan nem ağırlığının gaz kütlesine olan oranı ile ortaya çıkar. Normal psikrometrelerin yapay havalandırmalı psikrometrelerden farkı vardır. Bu fark yapay havalandırma desteğinin olmasıdır. Havada bulunan nisbi nemi ölçen başlıca cihaz higrometre olmasının yanında dijital ve analog olarak iki şekli bulunur.

Nem ölçer cihazlar çevresel değerlerin veya havanın nem ölçümü için kullanılır. Bu cihazların çalışılma ortamları oldukça çoktur. Yaşam alanlarında da nem ölçü cihazları kullanılırken fabrikalarda ve marketlerde bile bu cihazlar kullanılır. Nem dengesinin çok önemli olduğu gerçeği bilinir ise bu nem dengesinin oldukça önemli bir konu olduğu da bilinir. Cihazların havanın nemini ve sıcaklığını kaydetme özelliği sayesinde süpermarketlerde dolaplarda kullanılır. Uzun süreli veri kayıt yapabilen modellerde soğuk zincir çalışmaları yapılabilir. Bir bilgisayar yardımı ile programlama yapılabilen bu cihazlar kullanılacak olan programlar sayesinde istenildiği zaman başlatılıp sonlandırılabilir. Bu sayede istenilen zaman aralıklarında nem dengesi bilgisayar ortamına kayıt edilecek ve bu değerler istenildiği anda takip edilebilecektir. Bazı modellerde sensör özelliği bulunur. Bu sensörler sayesinde sıcaklık ve nem ölçümü Data-Hold-Fonksiyonu sayesinde ekrandan izleme yapılabilir. Bu ekrandan ortamda oluşan minimum değerler ile maksimum değerler rahatlıkla takip edilebilir. Bu sayede bu cihazların kullanımı oldukça yaygın olarak kullanılır. Fabrikalarda kimi makinelerin bünyesinde bulunan cihazlar nem dengesinin istenilen oranın dışına çıkması halinde anında bilgi verirler. Ayrıca bazı baca sistemlerinde de bu cihazlar kullanılır. Yani nem ölçer cihazları günlük hayatta kullanılan teknolojik cihazlardan biridir. Havada bulunan nem oranını ölçerken bir bakıma sağlıklı soluma imkanı tanır. Havada bulunan nem oranını olması gereken değerlerin dışında olması durumunda mutlaka ortam olması gereken duruma getirilmelidir. Bu cihazlar sayesinde havada bulunan nem oranı kolayca tespit edilebilir.

Günümüzde soğuk zincir ve marketlerde bulunan soğuk tezgahlar başta olmak üzere birçok alanda aktif olarak kullanılan nem ölçer cihazları sayesinde nem dengeleri istenilen seviyelerde tutulabilir. İstenilen değerlerin dışına çıkılması durumunda mutlaka müdahale edilmelidir. Kimi cihazların üzerinde bulunan ekranlar sayesinde daha net takip işlemleri yapılabilir. Bu sebeple kullanılacak olan alanlara özgü nem ölçme cihazlarının kullanılması daha net sonuçların alınmasını sağlar.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp