• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Geçmişten Günümüze Manometre

Geçmişten Günümüze Manometre

Manometrenin mucidi 1705 yılında Pierre Varignon olarak tarihe geçmiştir. Gaz basıncını ölçen aracın literatüre girmesiyle birlikte, basınç ölçer aletlerin gelişmesi ve diğer bilimlerinde faydalanması söz konusu olmuştur.

Manometre, tıp biliminde tansiyon ölçüm cihazı olarak 1733 yılında Reverend S. Hales tarafından kullanılmıştır. Hayvanların kan basıncını ölçmek için kullanılan bu cihaz zaman içerisinde tıp biliminde yerini bulmuş ve günümüze kadar uzanan bir fayda yumağı haline gelmiştir. Birbirinden etkilenen tüm bilimler günümüzde manometrenin değişime uğrayarak farklı sektörlere de katkı sunmasını sağlamıştır. Bugün basınç ölçümü son derece önemli veriler anlamına gelmektedir.

Bizler endüstri alanında faaliyet gösteren işletmeler için ele alacak olursak; manometre kısaca; gaz ve sıvı akışkanların basıncını ölçmek için kullanılan alet olarak tanımlanmaktadır. Pascal çalışma prensibine dayanan manometrelerden standart tip olanlar, içinde yer alan U şeklindeki Bourdon tüpü ile, sıvı veya gazların basıncını kadrana iletimi sonrasında ibrenin hareketinden basıncı okuyabilmektedir. Düşük basınç ölçümünde tercih edilen kapsül ve körüklü olmak üzere farklı prensiplerde hizmet veren türlerinden bahsetmek de mümkündür.

Mutlak basınç ölçerler atmosferik basınca göre düzenlenmesi nedeniyle gerçek basınç değerini vermektedir. Anlık basınç değişimlerini ölçebilmenin bir yolu olarak fark basınç ölçerler gösterilebilir. İki farklı noktadan ölçüm gerçekleştirdiği için anlık farklılıkları tespit ederek müdahale edebilme imkanı verir. Diyaframlı, kontaklı ve dijital manometreler de her işletmenin ihtiyacı tespit edilerek doğru bir yönlendirme ile kullanılabilir.

300 yıldan fazla geçmiş olan manometre tarihinde geliştirilmiş bir çok ürünün varlığından söz edebiliriz. Zamanın ve bütçenin çok önemli olduğu günümüzde, kaynak8ları verimli kullanmak ve kaliteli seçimlerle uzun vadede kazanç sağlamak için sanayi işletmeleri için doğru ve yerinde alternatifler sunulmalıdır.

RST Elektronik, enerji, gıda, sağlık, kimya, tekstil gibi bir çok farklı sektörün vazgeçilmez ihtiyacı olan basınç ölçer cihazları konusunda uzmanlık bilgisine danışılan bir firmadır. Basınç ölçme aralığı, mekanik bağlantı ölçüsü, elektriksel çıkış, besleme, sensör özelliği, diyafram ve gövde malzemlerinin özelliği, sıcaklık aralığı, kararlılık oranı ve hassasiyeti bakımından farklılık gösteren pek çok ürün içerisinden en uygun olan seçime yönlendirir. Buradan hareketle; kaliteli, güvenilir ve ekonomik basınç ölçer arayışında sizlere yardıma hazır olduğumuzu bilmenizi isteriz.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp