• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Seviye Ölçümünde Seçenekler Nelerdir?

Seviye Ölçümünde Seçenekler Nelerdir?

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte temassız sensörlerle yapılan seviye ölçme işlemleri mümkün hale geldi.

Bugün, geçmiş dönemlerde kullanılan mekanik cihazlar yerine, daha küçük boyutlara sahip ve daha işlevsel temassız sensör tiplerinden bahsedebiliyoruz.

Katı, sıvı ve gaz formdaki malzemeler için bir çok seviye ölçüm yöntemi bulunuyor.

Sabit montaj yapılarak seviye ölçme yönteminde, direkt temas ile seviye şalterleri sayesinde ürünün bir noktada seviyesinin sabitlenmesi için kullanılmaktadır. Ultrasonik şalterler, kapasitif poblar, sıvı ve katı malzemeler için değerlendirilebilecek olan titreşim probları bu seviye sensörlerine örnektir. Monte edildikleri yerin boşluk, doluluk oranını ve aradaki seviyelerden hangi noktada olduğunu sinyal yardımıyla bildirirler.

Sürekli bağlı kalan seviye sensörleri içinde temassız olanlar ultrasonik, lazerli ve nükleer seviye sensörleri içermektedir. Temaslı olan seviye sensörlerine bakıldığında, manyetostriktif prensibi ile çalışan cihazlar, rölelerin çekilip bırakılması şeklinde hizmet veren elektromekanik cihazlar örnek verilebilir.

Şeffaf boruların yardımı ile yapılan seviye tespitinde birleşik kaplar prensibi uygulanır. Tank, kap ya da borunun tamamen dışında kalan ölçüm cihazı ile dışarıdan seviye izlemek mümkündür. Bu yöntemde müdahale yapmak mümkün değildir, tek işlev seviyenin kontrolünün sağlanmasıdır.

Kablolu seviye şalterlerinde ölçüm, bilyeli bir mekanizmanın yardımıyla gerçekleşir. Eğim açısının ne olduğuna bağlı olarak üstten ve alttan seviye kontrolü yapılabilmektedir. Son derece ekonomiktir. Her ısıdaki ve katı-sıvı formdaki malzemenin ölçümünde kullanılabilmesi bu ölçüm türünün bir başka avantajıdır.

12Şamandıra ve mekanik şamandıra sistemleri, yine tank, boru ve benzeri kapların dış kısmında yan ve üst alanlarından monte edilebilen yöntemlerden biridir. Kalibrasyon gerektirmez. Son derece ekonomiktir ve çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Eğer sıvı viskozitesi yüksek ise doğru bir seviye ölçüm yöntemi olmayabilir.

Mıknatıs yardımıyla seviye ölçümü de yapılmaktadır. Sıvıların yoğunluğu baz alınarak kaldırma kuvveti hesaplanır ve şamandıranın içine yerleştirilen mıknatıs ile dış kısmına yerleştirilen mıknatıs sezgi elemanlarının istenilen dönme hareketini yapmasını sağlar. Sıralı reed röleler seviye bilgisini analog sinyale dönüştürür. İstenirse noktasal seviye kontolü yapılacak düzenek de kurulabilir. Basıncı yüksek olan kazanlarda kullanılabilecek olan bir yöntemdir.

Bu yöntemlerle birlikte, bahsedebileceğimiz bir çok seviye ölçüm yöntemi bulunmaktadır. Bir sonraki yazımızda detaylı olarak yer vereceğimiz yöntemlerden bazıları şu şekildedir; Manyetostriktif Sensörler, Hidrostatik Basınç yöntemi, Fark Basınç metodu, Elektronik Fark Basınç Transmiteri, Isıl Kütle, Kapasitif Seviye Ölçer, İletkenlik Tip Seviye Şalterleri, Endüktif Tip Seviye Şalterleri, Motorlu Seviye Şalteri, Titreşim Probları, Optik Yöntemlerle Seviye Ölçümü, Ultrasonik Seviye Sensörleri..

RST Elektronik olarak, hangi koşullarda kullanım sağlayacağınızı bilerek ve tüm değişkenleri değerlendirerek destek vermek isteriz. İşinizin değerini yükseltmek, doğru analiz etmenizi sağlamak ve acil durumlar oluşmadan önlemler alabilmek ve doğru gider kalemleri ile ekonomik çözümler seçmek konusunda vereceğimiz danışmanlık, işletmeniz için çok faydalı olacaktır.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp