• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Seviye Ölçümünde Seçenekler Nelerdir 2

Seviye Ölçümünde Seçenekler Nelerdir 2

Katı, sıvı ve gaz formdaki malzemeler için başka hangi seviye yöntemleri bulunuyor, gelin incelemeye devam edelim..

Manyetostriktif Sensörlerin sağladığı seviye tespit yönteminde; bir manyetostriktif tel ve içinde mıknatıs bulunan şamandıra gövde içine yerleştirilir. Şamandıra, cihazın gövdesinin üst kısmında oynar bir parça olarak dikey olarak hareket etmektedir. Telden geçirilen pals akımı tel etrafında manyetik bir alan oluşmasına neden olur. Şamandıra hareket ederken, manyetostriktif tel ile manyetik alan etkileşim içine girer ve burulmaya başlayan tel bir titreşime sebep olur. Titreşimin sensöre ulaşmasına kadar geçen zaman şamandıranın pozisyonu belirler.

SeviyeÖlçerHidrostatik basınç yöntemini kullanarak seviye ölçümü yapılırken kabın içerisindeki sıvı maddenin en alt kısma uyguladığı basınç ölçülmüş olur. Ölçülecek olan kabın alt kısmında bulunan sensör, hidrostatik basınç sıvı seviyesi ile orantılı akım sinyaline çevirerek çalışır. Hassasiyet ve sürekliliğin arttırılmasına yönelik olarak yarı iletken transduser silikon yağı, metal veya seramik barındırır. Hidrostatik basınç transmitteri kablosu içinde bir hava tüpü bulunmaktadır, bunun nedeni daldırma tip seviye transmitterlerinin atmosferik basınç kompanzasyonunun sağlanmasıdır. Sıvı sütununun yüksekliği ve sıvı özgül ağırlığının çarpımı sonuç olarak hidrostatik basıncı verir.

Fark basınç yöntemi, bakıldığı zaman hidrostatik basınç ölçümü ile benzer prensiptedir. Fark basınç yöntemi tanklarda oluşan statik basıncın etkisini yok edebildiği için ayrı bir yöntemin adı olmuştur. Tankın açık ya da kapalı olması mümkündür. Sıvı seviyesinin yükselmesi ile birlikte tabana miktarın artması oranında basınç uygulanır. Sıvı seviyesi yükselirken oluşan basınç yer çekiminin sebep olduğu sıvı kütlesi tankın alt yüzeyine kuvvet uygular, bu yöntemin teorik açıklaması bu şekildedir.

Elektronik Fark Basınç Transmitteri, seviye ve akış hızı ölçmek istendiğinde idealdir. Geniş bir kullanım alanı vardır. Yüksek ve düşük basınçların uygulandığı diyafram sensör farklar arasındaki basıncın sonucunu verir.

Kapasitif seviye ölçerler, radyo frekansını kullanarak çözüm sunar. Granül, çimento ve sıvı formdaki malzemelerin seviyesinin ölçülmesi için vardır. Kapasiteörün birinci etken kısmı tankın içine alınır, diğer bir iletken ise tankın metal gövdesidir. Plastik tanklar için çift elektrotlu sistemlerin kullanılması önerilmektedir.

İletkenlik Tip Seviye Şalterleri düşük voltaj ile malzemelerin iletkenliği sayesinde elektrik akımın iletilmesi üzerine bir bağ oluşturulmuştur. Seviye şalteri en az 2 elektrottan oluşur. Sıvı elektrotla buluştuğunda elektrik devresi kapanır. İletkenlik tip seviye şalterleri, noktasal seviye kontrolünde kullanılan yöntemlerden biridir. İletken ve iletken olmayan sıvıların ara yüzey seviyesi ölçümü için kullanılmaktadır.

Endüktif Tip Seviye Şalteri yöntem olarak mayetik alan geçirgenliğini ölçmeye yarar. Pratik olduğu söylenemez ve enerji yoğun bir yöntemdir. Seviye ölçümü konusunda sonuç vermesi zayıf bir yöntemdir.

RstElektronikMotorlu Seviye Şalterleri seviye ağırlığını motor ve halat ucundan alır. Motorun yardımıyla aşağı hareket eden gövdeye bağlanmış ağırlık bu yöntemin temel parçalarıdır. Katı malzeme teması ilk anda bulunduğu seviyeye döner. Halat geriye doğru sarılır ve bu uzunluk ile toplam uzunluğun çıkartma işemi sonucu tank içi malzeme seviyesini ortaya çıkarır. Motorlu seviye şalterleri tozdan etkilenmez ve yüksek sıcaklıklarda çalışabilir.

Pedallı Seviye Şalterleri oldukça eski bir seviye ölçme yöntemidir. Ancak gelişmiş modeller önerilir, çünkü elektrik bağlantısının hatalarını ya da olası elektrik kesintilerini ölçmeye yaraması nedeniyle daha verimli ve kullanıcı dostudur.

Elektronik seviye şalterleri kalibrasyona gerek olmadığı için oldukça avantajlıdır, bunun yanında düşük yoğunluklu malzemelerde bile sorun yaratmadan çalışmasını sürdürür.

Optik yöntemlerin kullanıldığı ölçümlerde temel faktör ışıktır. Çok bakım gerektirmesi nedeniyle optik anahtarlama pek tercih edilmez. Yüksek maliyet gerektirmesi de tercihe dilmemesinin bir başka nedenidir. Seviye ölçümü değil de, kirlilik ölçümü söz konusu olduğunda bu yöntem devreye girebilir.

Ve son olarak bahsedebileceğimiz ultrasonik seviye sensörleri temel olarak ses dalgaları ile çalışır. Ses enerjisinin oluşturduğu eko yüzeydeki dolaşımı ile hangi süreye tekabül ediyorsa süre ölçümü bu oranda kendini ele vermiş olur.

Örneklerin de gösterdiği üzere, bir çok yöntem bulunuyor. Rst Elektronik olarak, tesisinizin temel ihtiyacını anlıyor olmak sizlere en doğru yöntemi sunmamızı sağlayacaktır. Daha ekonomik ve daha uzun vadeli çözümler için irtibat kurmakta bir an bile tereddüt etmemenizi isteriz.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp