• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Otomasyon Nedir?

Otomasyon Nedir ve Nasıl Çalışır?

Gelişen endüstri ile beraber artık insan gücüne ihtiyaç azalmaktadır.

Otomasyon özet olarak, endüstrilerde bilimsel veya yönetimsel işlerde insan gücü yerine, işlerin robot veya yapay zekalar tarafından otomatik yapılma sürecine verilen isimdir. Otomasyonlarda insanlar ile iş paylaşımı yapılmaktadır. Bu yüzden yarı ve tam otomasyon olmak üzere iki adet kavramımız bulunuyor. Yarı otomasyonda insanların daha fazla görev aldığı sistemler olmaktadır. Tam otomasyonda ise makinaların daha çok yer aldığı sistemler karşımıza çıkıyor. Sanayide sürekli olarak yeni gelişmeler gündeme gelmektedir. Bu yüzden sanayiler tek başına insan gücünü kullanarak diğerlerinin gücüne yetişemez duruma geliyorlar. Endüstri firmaları teknolojiye ayak uydurmak için otomasyon sistemine geçişleri hızlandırmayı planlıyor. Böylece diğer sanayilerin gücüne yetişerek rekabete kolay bir şekilde katılabilmeyi düşünüyorlar. Tam otomasyon kullanan sanayiler diğer rakiplerine göre bir adım önde olmaktadır.

Otomasyon Kullanmanın Avantajları

Tam otomasyon sisteminde insan gücüne çok daha az ihtiyaç kalacağı için fazladan çalışanlara ücret ödemek zorunda kalmayacaksınız. Bu da işletmede tasarrufa gitme yolunda büyük kapılar açmaktadır. Uzun vadeli olarak işçi çalıştırmak yerine kısa vadede otomasyon sistemi kurarak çok daha kısa sürelerde fazla kârlar elde edebilirsiniz. İnsan gücü çalışması gereken sistemlerde de insan hatasını sıfıra indirecek otomasyon sistemleri ile zarar ihtimallerini en aza indirebilirsiniz. Endüstriye üretim merkezlerindeki basınç, sıcaklık, seviye gibi hayati öneme sahip değerlerin sürekli gözetim altında tutularak gerektiğinde rapor, alarm, kontrol gibi işlemleri gerçekleştirebilen otomasyon sistemleri proseslerin kaderini değiştirmektedir.

Otomasyon sistemlerini 7/24 olarak çalıştırabilirsiniz. Böylece sürekli olarak üretim halinde olursunuz. Rakiplerinizden daha fazla üretim yapmak, taleplere hızlı bir şekilde cevap vermek sizin için çok daha faydalı olacaktır. O yüzden otomasyon avantajları arasında en önemli madde olarak bunu belirleyebiliriz.

Otomasyon Türleri

Otomasyonlar marketteki barkodlardan fabrikalarda kullanılan robotlara kadar çalışan yapay zekaları kapsamaktadır. Aşağıda vereceğimiz listede otomasyon kullanım alanları başlıklarını detaylı bir şekilde görebilirsiniz.

  • Robot teknolojisi
  • Bilgisayar birleştirme üretimi
  • Esnek üretim
  • Bilgisayar imalat sistemleri
  • Bilgi teknolojisi
  • Sayısal kontrollü ekipmanlar

Otomasyonların Kullanıldıkları Yerler

Otomasyonun bir diğer önemli yönü, veri entegrasyonu ve süreç yönetimidir. Veri entegrasyonu, farklı sistemler ve uygulamalar arasında veri akışını düzenlerken, süreç yönetimi ise iş akışlarının sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlar. Bu, şirketlerin daha verimli ve uyumlu bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca, otomasyon sistemleri, enerji tüketimini izleyerek ve yöneterek sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada önemli bir rol oynar. Enerji verimliliği, hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük faydalar sağlar​.otomasyon panosu

Endüstri 4.0 ile birlikte, otomasyon sistemlerinin önemi daha da artmıştır. Endüstri 4.0, üretim süreçlerinin dijitalleşmesini ve nesnelerin interneti (IoT) teknolojilerinin entegrasyonunu kapsar. Bu entegrasyon sayesinde, fabrikalar daha akıllı ve verimli hale gelir. Robotik süreç otomasyonu (RPA), tekrarlayan ve zaman alıcı görevlerin otomatikleştirilmesini sağlayarak, insan çalışanların daha yaratıcı ve stratejik işlere odaklanmasına imkan tanır​.

Otomasyon sistemleri, yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi teknolojileri ile de desteklenmektedir. Bu teknolojiler, sistemlerin öğrenme ve adapte olma yeteneklerini artırarak, daha akıllı ve özerk hale gelmelerini sağlar. Örneğin, AI destekli karar yönetimi sistemleri, işletmelerin daha hızlı ve doğru kararlar almasına yardımcı olur. Bu, rekabet avantajı sağlamada kritik bir faktördür ve işletmelerin değişen piyasa koşullarına hızlı bir şekilde adapte olmasına olanak tanır. Ayrıca, veri entegrasyonu ve süreç yönetimi çözümleri, şirketlerin daha verimli ve uyumlu bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur​ .

Otomasyonların Kullanıldıkları Yerler

Otomasyon sistemi ile insan gücünden tasarruf ederek bir işi daha hızlı yapma olayına gidebiliriz. Bu da karşımıza gemi parçaları, uçak parçaları, araba parçaları birleştirmede sıkça karşımıza çıkmaktadır. Fabrikalarda robotlar sayesinde insan gücünün 10 katı hızlı çalışarak bir araç birleşimi veya uçak birleşimi sağlanabiliyor. Üstelik robotlar ile yapılan birleştirmeler insan gücüne göre çok daha sağlam olmaktadır.

RST Ölçü Kontrol ve Otomasyon sistemleri mühendislerine ücretsiz olarak danışarak prosesleriniz için doğru ve uygun fiyata otomasyon sistemi önerisi alabilirsiniz. Doğru sistem doğru ölçüyü, doğru ölçü ise başarıyı getirdiğini unutmayıp üretim merkezlerinizi konusunda uzman kişilere emanet etmelisiniz. Bize ulaşabilirsiniz.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp
TEMSİLCİLİKLER

trigas türbin debimetreler

template datalogger

terracom kontrol çözümleri

seko

asa. debimetreler

efc logo

DELEXEL logo

JİMEC

MNTEA

DİNEL

FAFNIR

HENKE

Facebooktwitterinstagram

icons8-pinterest-40 icons8-linkedin-circled-40 icons8-google-plus-40

rst-copyright