• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Sıcaklık Ölçüm Cihazları

Endüstriyel Sıcaklık Ölçüm Cihazları

Endüstriyel uygulamalar için sıcaklık değeri okumak gerektiğinde mevcut bir dizi sıcaklık ölçü aleti seçeneği vardır.

En yaygın kullanılan modellerden bazıları termokupllar, dirençli termometreler (RTD’ler), pirometrelerdir. Endüstride en yaygın kullanılan direnç termometler veya başka bir deyişle PT100 nasıl çalışır? Sıcaklık nasıl ölçülür?

Endüstride Sıcaklık Ölçümü

Direnç Termometreler : PT100 (RTD)

Direnç sıcaklık dedektörleri, bir metalin direncinin doğrudan sıcaklıkla değiştiği prensibi ile çalışan kontak sensörlerdir. Platin, nikel ve saf bakır gibi saf unsurların kullanıldığı direnç sıcaklık dedektörleri bir çok uluslararası standart enstitüsü tarafından problemsiz bir şekilde belgelendirilebilir. Yapısında bulunan metalin direnci, sıcaklık değiştikçe belirgin bir değişikliğe uğrar. Bu direnç değişikliği ile sıcaklık tahmin edilir. Çoğu RTD termometresi, bir seramik veya cam göbeğin etrafına sarılmış ince sargılı telden oluşur. Bu eleman genellikle hassas olduğu için bu yüzeyi korumak amacıyla kılıflı bir probun içine yerleştirilir.

Direnç termometreler flanşlı veya rekor kullanarak bağlanabilecek biçimde planlanmıştır. Direnç termometrenin daldırıldığı ortamdaki akışkanın hızı ölçme çözünürlüğünü etkileyen bir faktördür. Genel itibariyle akış yönüne dik olarak yerleştirilir. PT100 kafası ile cihaz arasında bakır tel kullanılır. 10 metreye kadar 2 telli, 150 metreye kadar ise 3 telli kablo bağlanır. PT100’ün sıcaklığı doğru algılaması için dış kılıf çapının en az 6 ile 15 katı kadar ortama daldırılması gerekir.

PT100 monte edilme yöntemine veya proses ile nasıl bağlandığına göre iki gruba ayrılır; Daldırma tip ve yüzeye monte.

Daldırma Tip PT100

Daldırma tip direnç PT100’ler bir SS tüpü ve bir tür proses bağlantı aparatından oluşur. Ölçülecek ortama iyi bir temas sağlamak ve dış faktörlerden gelen etkiyi azaltmak için yeterli daldırma uzunluğuna sahip çubuk kullanılır. Bu uzunluk opsiyoneldir ve satın alacağınız firmaya belirtmelisiniz. Daldırma tip sensörler genellikle proses sıvısı ile doğrudan temas halinde oldukları için genellikle en iyi ölçüm hassasiyetine sahiptir.

pt100 direnç termometresi

Bu stilin bir varyasyonu, sensör için ek koruma sağlayan bir termowell ( Direnç termometre, termokupl ve diğer sıcaklık sensörlerinin içine monte edildiği dolu veya boru malzemeden işlenen koruyucu kılıf ) içerir. Bu tipler borularda ve tanklarda sıvı veya gaz sıcaklıklarını ölçmek için kullanılır. Birçok sensör paslanmaz çelik borunun ucunda bulunan algılama elemanına sahiptir. Bununla birlikte bazı direnç termometreler (PT100) büyük bir kanalda ortalama sıcaklığı ölçebilirler. Bu tarzlar tüm prob uzunluğu boyunca dağıtılmış olan algılama elemanına sahiptir ve ortalama ve sıcaklık değeri verir. Uzunlukları 0,9 m ile 18 metre arasında değişir.

Yüzeye Monte Edilen PT100

RTD yüzey tip PT100

Yüzeye monte edilen sensörler, boru ya da takın konfigürasyonu nedenniyle bir proses sıvısı içine daldırılamaması veya sıvı özelliklerinin bir daldırma tip sensöre izin vermemesi durumunda kullanılır. Konfigürasyonlar küçük silindirlerden kelepçelere, yapıştırıcılara monte edilen veya yerine cıvatalanmış büyük bloklara kadar çeşitlilik gösterir. Çoğu sistemde doğruluğu sağlamak için ortam koşullarının soğutma veya ısıtma etkilerinden izole amacıyla yalıtım eklenmesini gerektirir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp