• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Şamandıralı (Değişken Alan) Debimetreler ile Ekonomik Çöz

Şamandıralı (Değişken Alan) Debimetreler

Akış ölçümü için kullanılabilen çok sayıda 'ileri teknoloji' enstrümanı vardır, ancak tüm uygulamalar çoğu zaman maliyetli araçların teknolojisini gerektirmez.

Aslında, bazı uygulamalarda basit debimetreler daha az maliyetli ve teknik araçlara göre birçok avantaj sunabilir. Akış hızı, akışkan hacminin yer değiştirmesi hızının bir sonucudur. Debimetreler modern bir buluş gibi görünse de, erken Roma dönemine kadar temel tipler belirgindi. Genellikle evlere su akışını ölçmek için kullanılıyorlardı. Akış teorisinin matematiksel temelleri 17. yüzyılda gelişmiştir. Günümüzdeki modellerinden sadece birkaçını belirtmek gerekirse; değişken alan, pozitif yer değiştirme, ultrasonik ve kütle akış ölçerler gibi birçok tipte debimetreler bulunmaktadır. Her türün kendine özgü özellikleri vardır ve tüm endüstriler ve uygulamalar için uygun olan evrensel veya mükemmel bir akış ölçer yoktur. İş için doğru akış ölçer, uygulamada etkili bir şekilde kullanılabilecek ve makul bir masrafla gerçekleştirilecek olandır. Değişken alan debimetreler, bazı daha pahalı ve teknolojik olarak gelişmiş tiplere göre birçok avantaj sunar, bu da onu birçok akış ölçüm uygulaması için tercih edilen bir debimetre olmasını sağlar.

Konik Tüp

Akış ölçer, ölçülecek olan sıvının, daha dar uçtan daha geniş uca kadar geçtiği dikey olarak konik bir borudan oluşur. Akışkan borunun içinden akarken, bir göstergeyi (şamandıra) yukarı doğru zorlar. Şamandıra ve tüp arasındaki boşluk, şamandıra debimetrenin üstüne doğru ilerledikçe artar. Bu artan alan, şamandırayı daha yükseğe zorlamak için daha fazla miktarda sıvı gerektirir. Tüpün konikliğini, şamandıranın kütlesini ve borunun uzunluğunu değiştirerek, farklı akış aralıkları kalibre edilebilir. Şamandıralı (Değişken alan) debimetrenin, tüm akış cihazlarında olduğu gibi uygun şekilde yerleştirilmesi, performans açısından kritik öneme sahiptir. Debimetre, boru sistemine doğru bir şekilde yerleştirilmeli, altta konikliğin dar kısmı olmalıdır.

Tipik olarak borunun üstüne yerleştirilmiş, akış artışlarını/ölçümlerini gösteren bir ölçek bulunur. Akış hızı, boru üzerindeki artışların, şamandıranın hizası ile eşleştirilmesiyle okunabilir.

Şamandıralı Debimetre ile Rekabetçi Çözüm

Son yıllarda değişken alan debimetreler çok rekabetçi bir şekilde fiyatlandırılmıştır. Bu debimetreler daha uygun maliyetli olduklarından dolayı birçok su arıtma sistemi üreticisi standart bir aksesuar olarak kullanmaya başladı.

Değişken alan debimetrelerinin yaygın olarak kullanıldığı bazı endüstriler:

Ultrafiltrasyon ekipmanı üreticileri (ters ozmoz sistemleri), membrandan çıkışı ölçmek ve geri dönüşü ölçmek için debimetreler kullanır. Bu debimetreler, sistemin verimliliğini izlemede önemli bir rol oynamaktadır.

Ultra saf su, baskılı devre üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır (özellikle bilgisayar çiplerinin temizlenmesi). Debimetreler deiyonize suyun üretimi ve yönetiminde kullanılır.

Güneş paneli üreticileri, optimum performans için belirli akış hızlarını önerir. Değişken alanlı akış ölçerler, yükleyicinin ve kullanıcının akışını ekonomik olarak izlemesini sağlar ve böylece kritik işlem ayarlamalarının yapılmasını sağlar.

Akış ölçerler, filtreleme sistemlerinde basınç ölçümlerine göre bir avantaj sunar çünkü gerçek akışı ölçerler; Filtre doygun hale geldikçe (dolu), akış oranı düşer. Debimetreye bir bakışta, filtrenin temizlenmesi, kartuşların değiştirilmesi veya filtre malzemesinde veya kırık bir boruda yırtılma gibi başka bir sorun olması halinde operatöre bilgi verilir.

Ticari yüzme havuzu endüstrisinde debimetreler, havuzun filtrasyon sistemi boyunca akışı ölçmek için kullanılır, bu yüzden operatörler ve sağlık denetçileri, temiz yüzme suyunu sağlamak için yeterli miktarda suyun bu filtreleme sisteminden geçtiğini kolayca doğrulayabilir.

Sizin de kendi sektörünüzde ekonomik şamandıralı debimetre kullanım alanlarınızı öğrenebilirsiniz. Bunun için lütfen alanında tecrübeli mühendislerimize danışın.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp