• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Soğuk Zincirlerde Standartlara Dikkat

Soğuk Zincirlerde Standartlara Dikkat

Tarım ve gıda sektörünün azami özen göstermesi gereken konulardan biri soğuk zincir sıcaklık standartlarına uyumdur.

Ürünlerin özellikleri farklılık göstermektedir ve her ürünün kendine özel korunması gereken sıcaklık değerleri vardır. Ürünlere özel nakliye ve taşıma düzeneği kurulmalıdır. Ürünleri sıcaklık değerine göre segmente etmek ve taşımasını bu uygun koşullarda sağlamak gerekir. Sıcaklık değerlerinde farklı aralıklar ile taşınabilme izni olan ürünlerde bile istenilen derece sabitlerinde taşındığının kontrol ve onayının alınması önem taşır. Soğuk zincirinin kırılmadığı belgelenmelidir.

3Sıcaklık derecesinde yaşanacak aykırı durumlar ürünün yapısal değişikliklere uğramasına neden olur. Meyve, sebze gibi gıdalarda özelliklerini kaybetmelerine neden olacak şekilde yumuşak, morarmış, erken olgunlaşmış, renk değişikliğine uğramış ve dokusunda bozukluklara yol açmış bir şekilde sunmaya mecbur kılar. Bu durum, ürünün satın alma aşamasının yeniden değerlendirilmesine neden olur. Ürün, istenilen değerden kayba uğradığı için, nitelik ve görünüm açısından zarar uğradığından ulaştığı noktadan geri döndürülebilir. Sağlıklı ve tüketilebilir bir ürün sunmak; zaman, bütçe ve emek kaybına uğramamak için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.

En yaygın olan derecelendirme seviyelerine göz atacak olursak; -25 ve -30 derece arasında saklanması gereken ürünlerin başında dondurma ve deniz ürünleri gelmektedir. -10 ve -20 derece sıcaklık seviyesinde taşınan ürünlerin arasında; küçük ve büyük baş hayvanlarların dondurulmuş etleri, pastacılık alanında kullanılan kek ve ekmek gibi ürünler gelmektedir. 2 ve 4 derece arasında taşınan ürünler, buzdolabı sıcaklık seviyesine denk bir şekilde taşınma ihtiyacı duyulan taze sebze, meyve ve dondurulmamış et gibi ürünlerdir. Sağlık sektöründe soğuk zincirinin bozulmaması gereken aşılar ve farmasötik ürünler 2 ve 8 derece arasındaki bir sıcaklık değerinde taşınmalıdır. 12 ve 14 derece aralığında taşınan ürünlerin başında tropik iklim meyveleri ve bazı sebze türleri gelir. Bu genel kullanımda en çok tercih edilen ısı değerlerinin dışında farklı değerlerin programlanabilmesi ve buna uygun taşıma kurallarının oluşturulması mümkündür.

Sıcaklık standartlarını karşılarken bu süreci izlemek mümkündür. Taşıma sürecini izlemek; olası aksaklıkların, beklenmeyen durumların ortaya çıkması halinde önlem almak ve plan değişikliği yapmak için imkan verir.

2Soğuk zincirini bozmadan ürün taşımanıza yarayan araçlar çeşitlilik gösterir Önerebileceğimiz araçlar; tek kullanımlık sıcaklık datalogger, çok kullanımlık veir kayıt cihazı, mini data logger ve SMS uyarı termometresidir. Ürün nakliyesini takip etmeye yarayan bu cihazların da kendi içinde farklılık gösteren yetkinlikleri vardır. Cihazın kendisinin nemli veya ıslak ortamdan zarar görmesine engel olacak koruyucuları, uzun kayıt alma imkanları, çeşitli alarm eşiklerinin bulunması gibi daha çok tercih etmenize yarayacak bir çok özellikleri ile farklı üstün kabiliyetlere sahiptirler.

Sektörünüz, ürününüz, ürününüzün teslim süreleri dahil olmak üzere bir çok etkenin gözden geçirilerek en uygun cihazı bulmanız konusunda RST Elektronik Mühendisleri sizlere yardımcı olacaktır. Hangi ürünü seçmeniz gerektiğini anlayabilmek için www.olcukontrolmarketi.com adresi üzerinden soğuk zinciri korumaya yönelik ürünlerimizi inceleyebilir ve karşılaştırma yapabilirsiniz. Dilerseniz bir telefon araması ile bize ulaşabilir ve sorularınıza yapacağımız yönlendirmeker ile sonuca ulaşabilirsiniz.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp