• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Akış Ölçer Seçerken Sorulması Gereken Temel Sorular

Akış Ölçer Seçerken Sorulması Gereken Temel Sorular

Akış ölçer seçiminde doğru karar almak için hem sürecin doğru ilerlemesi, hem bütçenin doğru kullanılması açısından önemlidir.

Yanlış bir seçim yapmak yerine, iyi bir araştırma ile ve konuda tecrübeli ve uzman kişilere danışmak en doğru yaklaşım olacaktır.

RST Elektronik 15 yılı aşkın tecrübesi ile ihtiyacınıza uygun olan çözüm önerilerini sunabilecek çözüm ortağınızdır. Dilerseniz birlikte doğru cevaba ulaşmak için sorulması gereken temel sorulara göz atalım.

1. Ne kadar sıvı ölçülüyor?

2. Oran ölçümü ve / veya toplama gerektirir mi?

3. Sıvı su değilse, sıvının viskozitesi nedir?

4. Akış sayacında yerel bir ekrana ihtiyaç duyuyor musunuz yoksa elektronik bir sinyal çıkışı mı gerekiyor?

5. Minimum ve maksimum akış oranı nedir?

6. Minimum ve maksimum proses basıncı nedir?

7. Minimum ve maksimum işlem sıcaklığı nedir?

8. Akışkan, akış sayacının ıslak parçaları ile kimyasal olarak uyumlu mu?

9. Eğer bu bir süreç uygulamasıysa, boru büyüklüğü nedir?

Debi ve Doğruluk

3Ölçülecek asgari ve maksimum akışları (kütle veya hacimsel) belirleyerek gerekli metre aralığını belirlemek gerekir. Bundan sonra gerekli akış ölçüm hassasiyeti belirlenir. Genellikle doğruluk, gerçek okuma yüzdesi (AR), kalibre edilmiş aralık yüzdesi (CS) veya tam ölçekli (FS) birimler yüzdesi olarak belirtilir. Doğruluk gereksinimleri minimum, normal ve maksimum akış hızlarında ayrı ayrı belirtilmelidir. Bu gereksinimleri bilmiyorsanız, akış sayacınızın performansı tüm aralıkta kabul edilebilir olmayabilir.

Ürünlerin bir metre okuması temelinde satıldığı veya satın alındığı uygulamalarda mutlak doğruluk önemlidir. Diğer uygulamalarda, tekrarlanabilirlik mutlak doğruluktan daha önemli olabilir. Bu nedenle, her bir uygulamanın doğruluk ve tekrarlanabilirlik gerekliliklerini ayrı ayrı belirlemeniz ve her iki şartnamede de belirtmek önerilir.

2Bir akışmetrenin doğruluğu% CS veya% FS birimlerinde belirtildiğinde, ölçülen akış oranı düştükçe mutlak hata artacaktır. % AR'de sayaç hatası belirtilirse, mutlak terimdeki hata, yüksek veya düşük akışlarda aynı kalır. Tam skala (FS) her zaman kalibre edilmiş aralıktan (CS) daha büyük bir miktardır,% FS ​​performansına sahip bir sensör daima aynı% CS spesifikasyonuna sahip olanlardan daha büyük bir hataya sahiptir. Bu nedenle, tüm teklifleri oldukça karşılaştırmak için, teklif edilen tüm hata tablolarını aynı% AR birimlerine dönüştürmeniz önerilir.

İyi hazırlanmış debimetre spesifikasyonlarında, tüm doğruluk ifadeleri tekdüze% AR birimlerine dönüştürülür ve bu% AR gereksinimleri minimum, normal ve maksimum akışlar için ayrı ayrı belirtilir. Tüm debimetre spesifikasyonları ve teklifleri, sayacın minimum, normal ve maksimum akışlarındaki doğruluğunu ve tekrarlanabilirliğini açık bir şekilde belirtmelidir.

Doğruluk ve Tekrarlanabilirlik

4Kabul edilebilir ölçüm performansı, iki farklı akış ölçer kategorisinden elde edilebilirse ve birinde hareketli parça yoksa, hareketli parçaları seçmeyin. Hareketli parçalar, aşınmanın, yağlanmanın ve kaplamaya duyarlılığın bariz nedenlerinden ötürü değil, aynı zamanda hareketli parçaların bazen ölçülen akışa "kayma" getiren açıklık alanlarına ihtiyaç duyması nedeniyle potansiyel bir sorun kaynağıdır. İyi korunmuş ve kalibre edilmiş sayaçlarla bile, bu ölçülmemiş akışkan viskozitesi ve sıcaklığındaki değişikliklerle değişir. Sıcaklık değişiklikleri de sayacın iç boyutlarını değiştirir ve telafi gerektirir.

Dahası, hem bir tam debimetre hem de bir nokta sensöründen aynı performansı elde edebiliyorsanız, genellikle debimetrenin kullanılması önerilir. Nokta sensörleri tam akışa bakmadığından, akış hızının boru boyunca hız profilinin ortalamasının olduğu bir derinliğe yerleştirilirse doğru şekilde okurlar. Bu nokta kalibrasyon sırasında dikkatlice belirlenmiş olsa bile, hız profilleri akış oranı, viskozite, sıcaklık ve diğer faktörlerle değiştiğinden, değişmeden kalması muhtemel değildir.

Kütle veya Hacimsel Birimler

Bir debi ölçer belirlemeden önce, akış bilgisinin kütle veya hacimsel birimlerde sunulması durumunda daha yararlı olup olmayacağını belirlemek de önerilir. Sıkıştırılabilir malzemelerin akışını ölçerken yoğunluk (bazen viskozite) sabit olmadığı sürece hacimsel akış anlamlı değildir. Sıkıştırılamaz sıvıların hızı (hacimsel akış) ölçülürse, askıdaki kabarcıkların varlığı hata yaratacaktır; bu nedenle, hava ve gaz, akışkan madde metrelere ulaşmadan önce çıkarılmalıdır. Diğer hız sensörlerinde boru astarları problemlere (ultrasonik) neden olabilir veya Reynold sayısı çok düşükse (vorteks dökme sayaçlarında RD> 20.000 gereklidir) sayacın çalışması durabilir.

Bu hususlar göz önüne alındığında, yoğunluk, basınç ve viskozite değişimlerine duyarsız olan ve Reynolds sayısındaki değişikliklerden etkilenmeyen kütle akış sayaçları akılda tutulmalıdır. Kısmen dolu borulardaki akışı ölçebilen ve büyük yüzen veya oturabilir katıları geçebilen çeşitli kanallar da kimyasal endüstride yeterince kullanılmamaktadır.

Akış ölçer ve debimetre seçiminde er türlü sorunuzu yanıtlamak ve doğru ürün seçimine yönlendirmek en önemli görevlerimizden biridir. Mühendislerimizden destek almak için irtibata geçmeniz yeterlidir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp